Karantin


Autor: Žan-Mari Gistav Le Klezio

Žanr: DRUGI ZANIMLJIVI NASLOVI, SAVREMENA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 350
Štampa Crno bela

Opis: Karantin, Žan-Mari Gistav Le Klezio


 

Dva brata, Žak i Leon, krajem devetnaestog veka putuju brodom iz Francuske na Mauricijus da upoznaju svoju porodicu. Na brodu su i dva bolesnika, ali niko i ne sluti da će zbog njih svi morati u karantin, na Ravno ostrvo u blizini Mauricijusa. Na ostrvu zatiču veliku grupu imigranata Indijaca koji obrađuju zemlju. Formira se karantinsko selo za Evropljane, ali mešanje sa Indijcima je neizbežno. Rastrzani su između zadovoljavanja svakodnevnih potreba – pronalaženja hrane, pokušaja da ostvare kontakt s vlastima Mauricijusa – i teških prilika sa Indijcima, ali napetost zbog pitanja ko će preživeti smrtonosnu zarazu unosi pravu dramatiku i zahvatiće sve u karantinu...

Ova višeslojna, zanimljiva i leklezioovski zapitana priča puna je upečatljivih likova, od kojih svaki doživljava različit preobražaj koji će dugoročno uticati na njegov život. S jedne strane je Leon, čija će tumaranja između domorodaca i karantina otvoriti pitanja etničke i duhovne pripadnosti. S druge strane je Žak, lekar, koji se, radeći u karantinu, sreće sa istinskim etičkim izazovima svog životnog poziva. Prisutan je i specifičan eros poetike Le Klezioa, koji nam prenosi mirise i boje Mauricijusa i Afrike.

Žan-Mari Gistav Le Klezio (1940) je francusko-mauricijuski pisac. Autor je više od četrdeset romana i dobitnik gotovo svih francuskih i brojnih međunarodnih nagrada za književnost. Među njima je najvažnija Nobelova nagrada, koju je dobio 2008. godine. Karantin je, pored Pustinje, jedno od njegovih najznačajnijih dela.

Od istog autora


Pustinja

Žan-Mari Gistav Le Klezio

Tragalac za zlatom

Žan-Mari Gistav Le Klezio

Iz istog žanra


Otmenost ježa

Mjurijel Barberi

Sloboda u krvi

Igor Sahnovski

Samosvest i moć

Predrag Milidrag

Lekcije

Ijan Makjuan

Žuta kiša

Hulio Ljamazares

Zakon o deci

Ijan Makjuan

Oteti. Istorija zločina

Ljudmila Petruševska

Zatočenik Nebesa

Karlos Ruis Safon

Igra senki

Džozef O'Konor

Konformista

Alberto Moravija

Figurina

Viktorija Hislop

Reka između

Ngugi va Tiongo

Potrošni

Nini Holmkvist

Biti smrtan

Atul Gavande

Jedan sat zanosa

Mjurijel Barberi

Atentat

Jasmina Kadra

Veliki požar

Širli Hazard