Klub nepopravljivih optimista


Autor: Žan-Mišel Genasija

Žanr: POPULARNA BELETRISTIKA, SAVREMENA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 608
Štampa Crno bela

Opis: Klub nepopravljivih optimista, Žan-Mišel Genasija


 

Mišel Marini je navršio dvanaest leta te 1959. godine, u vreme rokenrola i Alžirskog rata. Jedna od njegovih velikih strasti je stoni fudbal, i upravo ga ta ljubav vodi u bistro Balto, u pariskom XIV arondismanu. Тај pitoreskni lokal ima i tajanstvenu zadnju salu, gde se - Mišel ćе to ubrzo primetiti - okupljaju ljudi kakvi se ne sreću često na ulicama Pariza. Dečak се uspeti da izbori svoje mesto pod misterioznim suncem tog zaturenog hrama intelekta i duha, famoznog Kluba nepopravljivih optimista, i tu ćе upoznati mnoge koji su prebegli sa istočne na zapadnu stranu gvozdene zavese, kao i velikane francuske misli i pisane reči, poput Žozefa Kesela i Đan-Роlа Sartra, koji postaju pomagači i finansijeri zlosrećnih političkih azilanata. Osim čemerne izbegličke sudbine, te zanimljive i opore ljude, koji su za sobom ostavili živote uglednih lekara, diplomata i vojnih pilota da bi s mukom preživljavali u Parizu, vezujе i jedna strasna tajna, kojа ćе se na kraju neminovno razotkriti... Ova čudesna slika Francuske s kraja šeste i početka sedme decenije XX veka, oda čovekoljubju, mladosti i neugasivom ognju ljudske istrajnosti, jedna je od onih knjiga koje se prepričavaju, preporučuju i ponovo čitaju. Које se vole i ne zaboravljaju.


„Bez trunke nadobudnosti, Žan-Mišel Genasija oslikava portret golističke Francuske, poziva Kesela i Sartra za svoj sto i bez napora uzdiže porodičnu hroniku na nivo epske pripovesti, ispisujući jedan uistinu popularan roman.“

Telerama.fr

 

Žan-Mišel Genasija je rođen u Alžiru 1950. godine. Posle studija prava, u drugoj polovini sedamdesetih, bavio se advokaturom, a 1980. odlucio je da promeni zanat i posveti se pisanju scenarija za televiziju. Sredinom osamdesetih izlazi njegov prvi roman, detektivska priča Za sto miliona (Pour cent millions). Roman Klub пepopravljivih optimista Genasija je objavio kao stvaralac u već respektabilnim godinama, na pragu sedme decenije života. Knjiga je u novembru te 2009. godine ovenčana uglednom Gonkurovom nagradom studenata (Prix Goncourt des lyceens).

Iz istog žanra


Sanjar

Ijan Makjuan

Potrošni

Nini Holmkvist

Divan zaborav

Džejmi Makgvajer

Zanesenosti

Havijer Marijas

Kvadrati trouglovi

Slobodan Tišma

Napuštanje

Abdulrazak Gurna

Oko za oko

David Lagerkranc

Svet po Klarksonu 3

Džeremi Klarkson

Drvoseče

Roj Jakobsen

Put Srca

M. Džon Harison

Djui

Viki Majron
   TOP 20

Senka vetra

Karlos Ruis Safon

AFTER 3

Ana Tod

Dvopolna imena

Ameli Notomb