Klub nepopravljivih optimista


Autor: Žan-Mišel Genasija

Žanr: POPULARNA BELETRISTIKA, SAVREMENA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 608
Štampa Crno bela

Opis: Klub nepopravljivih optimista, Žan-Mišel Genasija


 

Mišel Marini je navršio dvanaest leta te 1959. godine, u vreme rokenrola i Alžirskog rata. Jedna od njegovih velikih strasti je stoni fudbal, i upravo ga ta ljubav vodi u bistro Balto, u pariskom XIV arondismanu. Тај pitoreskni lokal ima i tajanstvenu zadnju salu, gde se - Mišel ćе to ubrzo primetiti - okupljaju ljudi kakvi se ne sreću često na ulicama Pariza. Dečak се uspeti da izbori svoje mesto pod misterioznim suncem tog zaturenog hrama intelekta i duha, famoznog Kluba nepopravljivih optimista, i tu ćе upoznati mnoge koji su prebegli sa istočne na zapadnu stranu gvozdene zavese, kao i velikane francuske misli i pisane reči, poput Žozefa Kesela i Đan-Роlа Sartra, koji postaju pomagači i finansijeri zlosrećnih političkih azilanata. Osim čemerne izbegličke sudbine, te zanimljive i opore ljude, koji su za sobom ostavili živote uglednih lekara, diplomata i vojnih pilota da bi s mukom preživljavali u Parizu, vezujе i jedna strasna tajna, kojа ćе se na kraju neminovno razotkriti... Ova čudesna slika Francuske s kraja šeste i početka sedme decenije XX veka, oda čovekoljubju, mladosti i neugasivom ognju ljudske istrajnosti, jedna je od onih knjiga koje se prepričavaju, preporučuju i ponovo čitaju. Које se vole i ne zaboravljaju.


„Bez trunke nadobudnosti, Žan-Mišel Genasija oslikava portret golističke Francuske, poziva Kesela i Sartra za svoj sto i bez napora uzdiže porodičnu hroniku na nivo epske pripovesti, ispisujući jedan uistinu popularan roman.“

Telerama.fr

 

Žan-Mišel Genasija je rođen u Alžiru 1950. godine. Posle studija prava, u drugoj polovini sedamdesetih, bavio se advokaturom, a 1980. odlucio je da promeni zanat i posveti se pisanju scenarija za televiziju. Sredinom osamdesetih izlazi njegov prvi roman, detektivska priča Za sto miliona (Pour cent millions). Roman Klub пepopravljivih optimista Genasija je objavio kao stvaralac u već respektabilnim godinama, na pragu sedme decenije života. Knjiga je u novembru te 2009. godine ovenčana uglednom Gonkurovom nagradom studenata (Prix Goncourt des lyceens).