Klub nepopravljivih optimista


Autor: Žan-Mišel Genasija

Žanr: POPULARNA BELETRISTIKA, SAVREMENA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 608
Štampa Crno bela

Opis: Klub nepopravljivih optimista, Žan-Mišel Genasija


 

Mišel Marini je navršio dvanaest leta te 1959. godine, u vreme rokenrola i Alžirskog rata. Jedna od njegovih velikih strasti je stoni fudbal, i upravo ga ta ljubav vodi u bistro Balto, u pariskom XIV arondismanu. Тај pitoreskni lokal ima i tajanstvenu zadnju salu, gde se - Mišel ćе to ubrzo primetiti - okupljaju ljudi kakvi se ne sreću često na ulicama Pariza. Dečak се uspeti da izbori svoje mesto pod misterioznim suncem tog zaturenog hrama intelekta i duha, famoznog Kluba nepopravljivih optimista, i tu ćе upoznati mnoge koji su prebegli sa istočne na zapadnu stranu gvozdene zavese, kao i velikane francuske misli i pisane reči, poput Žozefa Kesela i Đan-Роlа Sartra, koji postaju pomagači i finansijeri zlosrećnih političkih azilanata. Osim čemerne izbegličke sudbine, te zanimljive i opore ljude, koji su za sobom ostavili živote uglednih lekara, diplomata i vojnih pilota da bi s mukom preživljavali u Parizu, vezujе i jedna strasna tajna, kojа ćе se na kraju neminovno razotkriti... Ova čudesna slika Francuske s kraja šeste i početka sedme decenije XX veka, oda čovekoljubju, mladosti i neugasivom ognju ljudske istrajnosti, jedna je od onih knjiga koje se prepričavaju, preporučuju i ponovo čitaju. Које se vole i ne zaboravljaju.


„Bez trunke nadobudnosti, Žan-Mišel Genasija oslikava portret golističke Francuske, poziva Kesela i Sartra za svoj sto i bez napora uzdiže porodičnu hroniku na nivo epske pripovesti, ispisujući jedan uistinu popularan roman.“

Telerama.fr

 

Žan-Mišel Genasija je rođen u Alžiru 1950. godine. Posle studija prava, u drugoj polovini sedamdesetih, bavio se advokaturom, a 1980. odlucio je da promeni zanat i posveti se pisanju scenarija za televiziju. Sredinom osamdesetih izlazi njegov prvi roman, detektivska priča Za sto miliona (Pour cent millions). Roman Klub пepopravljivih optimista Genasija je objavio kao stvaralac u već respektabilnim godinama, na pragu sedme decenije života. Knjiga je u novembru te 2009. godine ovenčana uglednom Gonkurovom nagradom studenata (Prix Goncourt des lyceens).

Iz istog žanra


Regtajm

Edgar Lorens Doktorou

Jedan sat zanosa

Mjurijel Barberi

Poslednji cirkus na svetu

Branislav Janković

Pored mora

Abdulrazak Gurna

Dete u vremenu

Ijan Makjuan

Tajna

Filip Grember

Limonov

Emanuel Karer

Man

Kim Tuj

Lavirint duhova 2

Karlos Ruis Safon

Život kao reklama za pivo

Branko Dimitrijević

Zatočenik Nebesa

Karlos Ruis Safon

Mehanički princ

Kasandra Kler

Tišina u oktobru

Jens Kristijan Grendal

Marina

Karlos Ruis Safon