Princip


Autor: Žerom Ferari

Žanr: SAVREMENA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 136
Štampa Crno bela

Opis: Princip, Žerom Ferari


Fasciniran likom nemačkog fizičara Vernera Hajzenberga (1901–1976), koji je, nakon što je razvio čuveni „princip neodređenosti”, postavio osnove kvantne mehanike, za šta je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1932, jedan mladi, otrežnjeni pretendent na zvanje filozofa trudi se da kroz životni put tog izuzetnog naučnika, suočenog sa usponom nacizma, sagleda razmere zla kakvo je i dalje na delu u savremenom svetu, pokušavajući istovremeno da prihvati odgovornost za neispunjenost i manjkavost sopstvenog života.

Ovim romanom, u kojem ulaze u rezonancu tragedije poslednjeg svetskog sukoba i današnjica izjedana materijalnim strastima, Žerom Ferari postavlja na scenu susret, sličan Ikarovom padu što se stalno ponavlja, između čovekove duše i tajanstvene lepote sveta, susret koji večito ugrožava to što ga preotimaju teorija koja u praksi skreće na stranputicu i blistava prvobitna nevinost u stanju propadanja.

Zatvarajući junake u fizički ograničen prostor, Žerom Ferari ostavlja im širok mentalni prostor za preispitivanje izbora koje su načinili, u složenim okolnostima u kojima savest naizgled ne može da pruži jasan odgovor. Samozavaravanje i samoopravdavanje postaju glavno oružje u suočavanju sa stvarnošću, koje se time dovodi do svoje suprotnosti. Rešenje se, međutim, ne nalazi ni u ciničnom i razočaranom pogledu na stvarnost, koji čoveku pruža lažan osećaj da mu je „sve jasno”. Možda izlaz predstavlja otvaranje prema univerzalnim i neprolaznim lepotama sveta, ali pitanje je da li su ljudi uistinu kadri za to.

Od istog autora


Po svom liku

Žerom Ferari

Iz istog žanra


Udri to srce

Ameli Notomb

Ubogi u Lođu

Stiv Sem-Sandberg

Američka prašina

Džanin Kamins

Jedna ruža sama

Mjurijel Barberi

Mašine kao ja

Ijan Makjuan

Put Srca

M. Džon Harison

Žuta kiša

Hulio Ljamazares

Potrošni

Nini Holmkvist

Otmenost ježa

Mjurijel Barberi

Pogovor

David Albahari

Pročišćenje

Sofi Oksanen

Vunderkind

Roj Jakobsen

Til

Danijel Kelman

Veliki požar

Širli Hazard

Jedan sat zanosa

Mjurijel Barberi

Male priče

David Albahari