O raju i moći

O raju i moći

Njujork tajmsov bestseler


Autor: Robert Kejgan

Žanr: POLITIKA I EKONOMIJA


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm

Opis: O raju i moći, Robert Kejgan


„Smatram da je ovaj esej jedna od onih ključnih rasprava bez kojih bi bilo kakva diskusija o američko-evropskim odnosima bila nepotpuna i koja će oblikovati tu diskusiju u budućnosti.“
Dr Henri Kisindžer

„Briljantno.“ 
Frensis Fukujama

Amerika i Evropa u novom svetskom poretku. 
Vodeći naučnik u oblasti spoljne politike, pisac briljantnog eseja o Sjedinjenim Državama i svetu koji je izazvao oluju u međunarodnim krugovima sada je to delo pretočio u knjigu.

Evropski lideri, čija uznemirenost američkom spoljnom politikom i postupcima neprekidno raste, osećaju da su došli do onoga što je Njujork tajms (21. jula 2002) opisao kao „trenutak istine“. Nakon godina uzajamne ozlojeđenosti i tenzija, iznenada  postoji priznanje da se stvarni interesi Amerike i njenih saveznika jasno razilaze i da su se transatlantski odnosi promenili, verovatno zauvek. Evropa Sjedinjene Države vidi kao arogantne, jednostrane i nepotrebno ratoborne, a Sjedinjene Države vide Evropu kao istrošenu, neozbiljnu i slabu. Bes i nepoverenje na obe strane pojačavaju se do neshvatljivih granica. Prateći potpuno različite istorije Amerike i Evrope od završetka Drugog svetskog rata, on razjašnjava kako jednu stranu potreba da se pobegne od krvave prošlosti vodi u novo, transnacionalno uverenje u pogledu moći i pretnje, dok se druga strana neminovno razvija u garanta tog „postmodernog raja“ putem svoje snage i globalnog uticaja. O ovoj izvanrednoj analizi bilo je raspravljano od Vašingtona i Pariza do Tokija. Ona predstavlja nezaobilazno štivo u geopolitičkim studijama.

Iz istog žanra