Oporavak

Oporavak


Autor: Pet Barker

Žanr: SAVREMENA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 308
Štampa Crno bela

Opis: Oporavak, Pet Barker


Roman Oporavak bavi se psihološkim posledicama Prvog svetskog rata, stavljajući u centar pažnje odlikovanog oficira i pesnika Sigfrida Sasuna, koji je javno obznanio da više ne želi da učestvuje u ratu.

Pisana preciznim i čitkim stilom, priča Barkerove prikazuje potragu za obnavljanjem razrušenih života, za novim uporištem koje se može naći u ljubavi, porodici i prijateljima. Osim umeća da maestralno prikaže psihološke portrete, Barkerova poseduje i istančani smisao za humor i za neulepšano opisivanje strahota, pri čemu se neprestano oseća odjek mudrosti Čarobnog brega Tomasa Mana.

Potresan i subverzivan, Oporavak je roman koji poziva na samopreispitivanje, na nepodleganje političkim pritiscima, i koji obnavlja ljudskost, neprekidno potisnutu pred surovom stvarnošću.


„Melanholičan, briljantan roman u čijem je središtu susret koji se zaista odigrao u Krejglokhartu pored Edinburga, 1917. godine – između doktora V. H. R. Riversa, vojnog psihologa, i Sigfrida Sasuna... Snažan i suptilan, ovaj roman zalazi duboko ispod kože svih svojih likova, kako stvarnih, tako i onih izmišljenih, i ne zaobilazi nijedan aspekt vremenskog perioda kojim se bavi – ni heroja koje oživljava.” 
Piter Kemp, The Sunday Times

„Ubeđen sam da će trilogija Oporavak biti prihvaćena kao jedno od istinskih remek-dela britanske književnosti kasnog dvadesetog veka.” 
Džonatan Kou

„Mnogi smatraju da su strahote Prvog svetskog rata do sada već dobro poznata stvar. Pet Barker u svom romanu podseća na strašne posledice koje je taj rat ostavio i pokazuje zašto je još uvek potrebno pisati knjige o toj temi.” 
Herijet Peterson, The Independent

Iz istog žanra


Reka između

Ngugi va Tiongo

Pijavice

David Albahari

Zakon o deci

Ijan Makjuan

Jadna stvorenja

Alasdir Grej

Ne plači, dete

Ngugi va Tiongo

Pustinja

Žan-Mari Gistav Le Klezio

Zatočenik Nebesa

Karlos Ruis Safon

Američka prašina

Džanin Kamins

Dobre duše

Lidi Salver

Objava broja 49

Tomas Pinčon

Skrivena mana

Tomas Pinčon

Život posle života

Abdulrazak Gurna
   TOP 20

Raj

Abdulrazak Gurna

Crna voda

Džojs Kerol Outs

Bitlsi

Sobi Laš Kristensen

Dete u vremenu

Ijan Makjuan

Rat nema žensko lice

Svetlana Aleksijevič