Oporavak

Oporavak


Autor: Pet Barker

Žanr: SAVREMENA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 308
Štampa Crno bela

Opis: Oporavak, Pet Barker


Roman Oporavak bavi se psihološkim posledicama Prvog svetskog rata, stavljajući u centar pažnje odlikovanog oficira i pesnika Sigfrida Sasuna, koji je javno obznanio da više ne želi da učestvuje u ratu.

Pisana preciznim i čitkim stilom, priča Barkerove prikazuje potragu za obnavljanjem razrušenih života, za novim uporištem koje se može naći u ljubavi, porodici i prijateljima. Osim umeća da maestralno prikaže psihološke portrete, Barkerova poseduje i istančani smisao za humor i za neulepšano opisivanje strahota, pri čemu se neprestano oseća odjek mudrosti Čarobnog brega Tomasa Mana.

Potresan i subverzivan, Oporavak je roman koji poziva na samopreispitivanje, na nepodleganje političkim pritiscima, i koji obnavlja ljudskost, neprekidno potisnutu pred surovom stvarnošću.


„Melanholičan, briljantan roman u čijem je središtu susret koji se zaista odigrao u Krejglokhartu pored Edinburga, 1917. godine – između doktora V. H. R. Riversa, vojnog psihologa, i Sigfrida Sasuna... Snažan i suptilan, ovaj roman zalazi duboko ispod kože svih svojih likova, kako stvarnih, tako i onih izmišljenih, i ne zaobilazi nijedan aspekt vremenskog perioda kojim se bavi – ni heroja koje oživljava.” 
Piter Kemp, The Sunday Times

„Ubeđen sam da će trilogija Oporavak biti prihvaćena kao jedno od istinskih remek-dela britanske književnosti kasnog dvadesetog veka.” 
Džonatan Kou

„Mnogi smatraju da su strahote Prvog svetskog rata do sada već dobro poznata stvar. Pet Barker u svom romanu podseća na strašne posledice koje je taj rat ostavio i pokazuje zašto je još uvek potrebno pisati knjige o toj temi.” 
Herijet Peterson, The Independent

Iz istog žanra


Sloboda u krvi

Igor Sahnovski
   TOP 20

Mamac

David Albahari

Vunderkind

Roj Jakobsen

Budala slobodna

Beate Grimsrud

Sudar

Džejms Grejam Balard

Pogovor

David Albahari

Izabrane priče

David Albahari

Drvoseče

Roj Jakobsen

Otmenost ježa

Mjurijel Barberi

Put Srca

M. Džon Harison

Polubrat

Laš Sobi Kristensen

Pustinja

Žan-Mari Gistav Le Klezio

Figurina

Viktorija Hislop

Pročišćenje

Sofi Oksanen

Tišina u oktobru

Jens Kristijan Grendal