Oporavak

Oporavak

Autor: Pet Barker

Žanr: SAVREMENA KNJIŽEVNOST

(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 308
Štampa Crno bela

Opis: Oporavak, Pet Barker


Roman Oporavak bavi se psihološkim posledicama Prvog svetskog rata, stavljajući u centar pažnje odlikovanog oficira i pesnika Sigfrida Sasuna, koji je javno obznanio da više ne želi da učestvuje u ratu.

Pisana preciznim i čitkim stilom, priča Barkerove prikazuje potragu za obnavljanjem razrušenih života, za novim uporištem koje se može naći u ljubavi, porodici i prijateljima. Osim umeća da maestralno prikaže psihološke portrete, Barkerova poseduje i istančani smisao za humor i za neulepšano opisivanje strahota, pri čemu se neprestano oseća odjek mudrosti Čarobnog brega Tomasa Mana.

Potresan i subverzivan, Oporavak je roman koji poziva na samopreispitivanje, na nepodleganje političkim pritiscima, i koji obnavlja ljudskost, neprekidno potisnutu pred surovom stvarnošću.


„Melanholičan, briljantan roman u čijem je središtu susret koji se zaista odigrao u Krejglokhartu pored Edinburga, 1917. godine – između doktora V. H. R. Riversa, vojnog psihologa, i Sigfrida Sasuna... Snažan i suptilan, ovaj roman zalazi duboko ispod kože svih svojih likova, kako stvarnih, tako i onih izmišljenih, i ne zaobilazi nijedan aspekt vremenskog perioda kojim se bavi – ni heroja koje oživljava.” 
Piter Kemp, The Sunday Times

„Ubeđen sam da će trilogija Oporavak biti prihvaćena kao jedno od istinskih remek-dela britanske književnosti kasnog dvadesetog veka.” 
Džonatan Kou

„Mnogi smatraju da su strahote Prvog svetskog rata do sada već dobro poznata stvar. Pet Barker u svom romanu podseća na strašne posledice koje je taj rat ostavio i pokazuje zašto je još uvek potrebno pisati knjige o toj temi.” 
Herijet Peterson, The Independent

  •